veien til en grønnere, mer økonomisk og mer spennende hverdag

Tøybleieverden

Tøybleieverden

Lillebror begynte å bruke tøybleier i våres. Et resultat av at jeg begynte å føle litt på det å dra ut en nesten full søppeldunk hver uke. Hvert barn bruker ca 6000 bleier i løpet av bleieperioden, det er jo ganske mye både søppel og penger.

 

Jeg skal innrømme at jeg var veldig skeptisk til å begynne med. Og før jeg faktisk begynte å vurdere det kunne jeg ikke skjønne at folk gadd å styre med tøybleier, det var egentlig helt uaktuelt. Men så begynte jeg å tenke litt på det, og kom fram til at det skadet jo ikke å prøve. Vi er så heldig at BIR gir tilskudd til tøybleier på 1000 kr per barn, og det var egentlig helt avgjørende for oss i forhold til å begynne med tøybleier. Hver tøybleie kan koste så mye som opptil 300 kr, så det er jo en liten investering som må til for å prøve. Med 1000 kr sponset av BIR gikk jeg til innkjøp av forskjellige bleiemerker til litt over 1000-lappen, og tenkte at hvis jeg fant ut at det ikke var noe for oss, så hadde vi ihvertfall ikke tapt noe. Man kan også få tilskudd for kjøp av brukte bleier, man må bare huske å få selger til å skrive kvittering.

 

Tøybleieverden fremsto som en jungel av forskjellige merker, typer og innlegg, og jeg brukte lang tid på å prøve å sette meg inn i ting. AiO, Ai2, lommebleier, brettiser, formsydde, knapper eller boreelås, innlegg av mikrofiber, innlegg av hamp, innlegg av bambus, fleecelinere, engangsinnlegg og våtposer, det hele var veldig forvirrendes. Til slutt bestemte jeg meg for at jeg bare måtte prøve noe, og one-size AiO (all in one) hørtes lettest ut, så da gikk jeg hovedsakelig for det.

 

Til min store overraskelse så var tøybleier mye enklere enn jeg hadde forestilt meg. Så da ble det fler, både nye og brukte. Jeg syntes at reduksjonen i søppelberget mer enn veide opp for de 2 ekstra maskinene med klesvask i uka. Bleievask er egentlig ikke så komplisert. Man begynner med en skylling eller to, så hovedvask på 60 grader med mye mindre såpe enn man tror man trenger, og så skylling til slutt. Det med pul-stoff må henges opp, og resten kan slenge i tørketrommelen. I forhold til klimaregnskapet er det best å henge det opp da, men med lite vaskerom og lite sol er det ikke alltid så lett for oss å få det til. 

 

Etterhvert begynte vi også å bruke kokoskluter istedenfor våtservietter. Vi var rett og slett  våtserviettjunkier tidligere, og brukte våtservietter til alt! Jeg liker kokoskluter mye bedre enn våtservietter. De brukes både til bleieskift og vask av ansikt og hender. Perfekte som servietter.

 

Våtposer var heller ikke noe jeg visste at eksisterte før jeg ble introdusert for tøybleieverden. De kan brukes til så mye mer enn bare bleier. For eksempel til vått tøy i barnehagen, eller til badetøy på strandtur. Mye bedre enn å putte ting i plastposer.

 Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *