veien til en grønnere, mer økonomisk og mer spennende hverdag

Barnebursdag uten masse søppel – er det mulig?

Barnebursdag uten masse søppel – er det mulig?

Barnebursdager gir som regel mye søppel, med engangstallerkener med pirater eller prinsesser på, engangskopper, sugerør i plast, ballonger, papirvimpler, godteposer, servietter, plastikk etter pølsebrød, lomper, pølser og ketchup.

Vi arrangerte vår første barnebursdag tidligere i uken, når Storebror ble 4 år. Vi hadde lyst til å sitte igjen med minst mulig søppel når bursdagen var ferdig, men det ble en del fordet.

Storebror hadde ganske klare tanker om hvordan bursdagen hans skulle være, siden så og si alle bursdagene han har vært i har vært ganske samme standard: pakker, pølser, kake, ballonger og godtepose (fisket i fiskedam).

Så hvor mye klarte vi å kutte, og hva kapitulerte vi på?

Serviset
Engangsserviset skulle ihvertfall kuttes ut, det var det ikke tvil om. Det ble erstattet fargerike mummi-tallerkener. Jeg var litt i tvil om jeg skulle tørre å overlate mine kjære mummi-tallerkener til 3-, 4-og 5-åringer, men det gikk veldig bra, ingenting som knuste. Engangskopper ble erstattet med vanlige små kjøkkenglass, og sugerørene ble kuttet helt ut.

Servietter
Vi kuttet rett og slett ut serviettene. Å kjøpe eller sy hvite servietter som kunne brukes igjen var under vurdering, men vi fant ut at det var mye mer praktisk å lage til kokoskluter. Våte kluter egner seg mye bedre til å vaske ketchup og kake av små barnehender enn tørre tøyservietter. Men jeg kommer nok til å sy de hvite tøyserviettene før det blir jul.

Maten
Pølse i brød måtte vi ha. Det var mange vurderinger inne i bildet hvordan vi kunne redusere emballasjen her. For eksempel vurderte vi å lage pølsebrødene selv. Men tidsklemma tok oss, og vi kjøpte både pølsebrød, ketchup og pølser på Kiwi. Innpakket i plast selvfølgelig.

Brusen ble byttet ut med saft, både i familie-bursdag og barnebursdag. Alle unger liker saft. Det er ikke så mange steder man får kjøpt på glassflaske, så safta ble kjøpt på plastflaske, men det er ihvertfall mye mindre plast pr liter ferdig drikke sammenlignet med brus.

Jeg klarte å love ungen et sjokoladekaketog, og det snakket han mye om før den store dagen kom. Sjokoladekake og glasur ble laget fra bunnen av, men et sjokoladekaketog krever mye pynt. Blant annet pleier jeg å bruke kvikk lunsj som skinner, og det får man ikke kjøpt i løsvekt. Faktisk så kjøpte jeg to trepakninger, så det ble ekstra mye plast. Kunne selvfølgelig kjøpt 6 separate kvikk lunsj-plater og unngått den ekstra innpakningen rundt, men her vant gnieren i meg over miljøentusiasten. Jeg sparte hele 20 kr, wohoo! For å lette på den dårlige samvittigheten ble resten av kakepynten kjøpt i smågodthyllla i en medbrakt bomullspose.

Pynt
Jeg var ganske fast bestemt på å ikke ha ballonger, for jeg har fått for meg at det er en dustene og unødvendig engangsting. Hvis man attpåtil fyller dem med helium er det enda værre. Jeg var litt bekymret for at Storebror skulle bli skuffet over at det ikke var ballonger, men det ble ikke nevnt engang. Istedenfor ballonger ble det pyntet med en 17 meter lang vimpelrekke i stoff som jeg sydde til navnefesten til Lillebror i våres. Den pyntet fint opp og kan brukes igjen og igjen i mange år fremover. Det ble også pyntet med noen blå lyskuler som også var kjøpt inn til navnefesten.

På bordet pyntet vi med brio-togbane. Den var veldig populær blant gjestene, og gjorde nok at de ble sittendes litt lenger ved bordet enn de ellers hadde gjort.

Godteposer
Jeg skjønner egentlig ikke helt greia med godtposer. Hvorfor skal man egentlig proppe i ungene enda mer når de allerede har spist både pølser og kake? Har ikke ungene fått i seg nok da liksom? Men de forventer det, så jeg tror nok det desverre hadde blitt mange skuffa bursdagsgjester hvis vi ikke hadde hatt det. Jeg kjøpte en pakning med papirposer på TGR, og fylte med smågodt.

Småunger er ikke akkurat kjent for å spise opp det de har på tallerken. Det ble mye pølsebiter og kakerester, glad vi har fått oss bokashi!

Gaver
Gaver hører med i bursdag, men det blir feil å blande seg opp i hva gjestene skal gi eller pakke inn i. Så vi satt igjen med en del gavepapir o.l. som måtte i restavfallet. Jeg har hørt om mange smarte ordninger på gaver andre steder da. For eksempel at foreldrene kjøper inn en gave til barnet som er fra klassen. Så får man èn litt stor ting istedenfor mange små.

Invitasjoner
Invitasjonene ble sendt ut elektronisk, zero waste.

 

Har du noen gode tips til barnebursdagen?

 Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *