veien til en grønnere, mer økonomisk og mer spennende hverdag

Barnehagestart – hva skal man ta med?

Barnehagestart – hva skal man ta med?

Vi har en snart 4-åring i hus og 3 års erfaring som barnehageforeldre. Til høsten skal minsten også begynne, sannsynligvis før han kan gå. Så hva trenger man egentlig å ha med, og hva er kjekt å ha? Her er våre tips:

Utetøy
Som kjent så regner det ganske mye i Bergen, så vi prøver å alltid ha 2 sett med regntøy og støvler. 2 par regnvotter pleier også å ligge i kurven, men det er vel sjelden av de er på hele den tiden de er ute. Vi har 1 dress, siden det av og til er tørt vær. Den vi har nå har foring som kan kneppes av ved behov, så man kan tilpasse den til årstiden. Vår erfaring med støvler er at de er forbruksvare uansett pris, mulig de holder kenger hvis man passer på å smøre de inn med fett innimellom. Ellers så må man jo ha lue og votter etter årstid, og hals er bedre enn skjerf. Vannavstøtende vintersko i vintermånedene og joggesko resten av året.
Vi måtte etterhvert investere i en skotørker, siden både sko og støvler av og til har vært så gjennomvått at det ikke har tørket på baderomsgulvet over natta.

Innetøy
Det er ikke tilfeldig at klesskapet til poden hovedssakelig består av joggebukser, hettegensere og ullundertøy. Behagelig er stikkordet. I reserveklærkurven prøver vi å ha 2 av alt, etter årstiden. (Kanskje enda mer hvis barnet er i en bleieavvenningsperiode). Det gjelder bare å huske på å sjekke hva som ligger der, for plutselig er det tomt av et eller annet. Og ull er gull.

Ryggsekk
Vi har hatt med ryggsekk til storebror i barnehagen hver dag siden han begynte, men jeg tror at den foreløpig kun har vært brukt til å frakte ting frem og tilbake. Men nå som han snart er 4 blir det nok litt mer turer i skog og mark, så han får brukt den mer nå.

Drikkeflaske
En god drikkeflaske bør man ha. Det viktigste er vel å ha en flaske ungen faktisk klarer å drikke av. Tror storebror hadde litt problemer i begynnelsen når vi sendte med han en Camel Back. De har sugerør, og det var jo veldig ulogisk for han å ikke ta flaska opp når han skulle drikke. Nå brukes den uten sugerør.

Matboks
I barnehagen vår får barna lunsj, men hvis de skal ha frokost må de ta med dette selv. Vi liker best matbokser med flere rom, for å unngå at yoghurten blir full av makrell i tomat. Vi er veldig glad i Susanne Kaluza-matboksen.

Bleier
De fleste ungene bruker bleier ved barnehagestart. Storebror har brukt engangsbleier. Det trenger påfyll med jevne mellomrom. Det har skjedd flere ganger enn jeg kan huske at han har kommet hjem med «lånt» bleie, for det er jo vanskelig å huske på å sjekke beholdningen. Og å huske å ta med nye bleier i barnehagen på en travel morgen, selv om de står klar i gangen rett ved døra.
Med lillebror blir det litt annerledes, for han bruker tøybleier. Så nå er planen som følger: Ha en fast beholdning med 6 klargjorde bleier i barnehagen, samt 2 våtposer. Ta med hjem skitne bleier hver dag ved henting, og ta med igjen det antall bleier og våtposer man hadde med hjem neste morgen. Siden dette blir en fast ting å ha med hver dag tror jeg faktisk det blir lettere å huske på enn engangsbleiene, som var tom sånn ca annenhver uke. Lurer også på å sende med en boks med kokoskluter.

Våtpose til vått og skittent tøy
Dette er noe jeg har begynt med etter at jeg oppdaget tøybleier. Vanlig praksis er å putte våtne og skitne klær i en søppelpose av plast og knyte igjen. Denne søppelposen går selvfølgelig rett i søpla når man kommer hjem. Så et mer miljøvennlig alternativ er våtpose. Blir den skitten inni, er det bare å slenge den med 60-gradersvasken. Du får kjøpt den i nettbutikker som selger tøybleier, eller på ebay (wet bag).

Og til slutt må jeg komme med en liten oppfordring til alle barnehageforeldre: Ta av dere skoa istedet for å ta på de blå skoposene. 4 skoposer per forelder hver dag blir over 900 skoposer i løpet av et år! Du unngår da også og gå rundt og se dum ut fordi du glemmer å ta de av.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *