veien til en grønnere, mer økonomisk og mer spennende hverdag

Hva trenger vi vel egen bil for?

Hva trenger vi vel egen bil for?

Vi hadde en gang i tiden en bil som sto og kjeda seg på parkeringsplassen. Den ble veldig sjelden brukt, noen ganger kunne det gå en hel uke mellom hver dag den ble starta. Vi brukte den stort sett når vi skulle handle. En bronsjefarga Berlingo fra 2006. Det var støtt og stadig noe galt med den, eller dekk som måtte skiftes (dekka rakk jo så vidt å komme seg opp på loftet før vi måtte ta dem ned igjen). En gang vi var på langtur kjørte vi lange omveier fordi vi ikke ville ta ferge, for bilen var ikke helt frisk, og trengte fart for å komme seg opp bakker (det viste seg å være en løs skrue i registerreima eller noe sånt). Men så kom det et vendepunkt i vår historie som bileiere, Bildeleringen plasserte to biler i nabolaget! Så da la vi bilen ut på Finn og kjøpte oss en El-sykkel til og en sykkelvogn, og meldte oss inn i Bildeleringen. Nå har vi levd uten egen bil i snart to år, og vi angrer ikke et sekund.

 

Våre erfaringer med å bruke Bildeleringen er nesten utelukkende positive. En mer sytalaus tilgang til bil skal du lete lenge etter. Det er mange fordeler med å ikke eie bilen selv:

  • Man slipper å skifte dekk 2 ganger i året
  • Man slipper å bekymre seg for dyre verkstedregninger, eller mange timers reparasjonsarbeid. 
  • Man har ikke en dyr eiendel som bare står og taper verdi for hver dag som går
  • Man opptar ikke parkeringsplass i gata for en bil som nesten ikke er i bruk
  • Man belaster ikke miljøet med totalt unødvendige bilturer

Samtidig så har vi stort sett bil tilgjengelig når vi trenger det, parkert 200 meter unna. Vi bruker stort sett bil til storhandel en gang i uka og hvis vi skal steder det er vanskelig å komme seg til kollektivt eller med sykkel. Hvis vi vil ut og kjøre så er det bare å logge seg inn og booke en bil, og så gå og hente den. Drivstoff må fylles hvis det er under halv tank, men det er inkludert i prisen og betales med bensinkort som ligger i bilen. Hvis bilen er skitten, og man gidder å ta deg bryet med å vaske den (i automat som også betales av Bildeleringen) så trekkes det en hundrelapp fra regningen (det er også kutyme at man vasker den inni da). Dekkskift og service trenger man ikke å tenke på, og bilene er stort sett under 3 år gamle.

 

Fra tid til annen så trenger man jo også gjerne en varebil til å frakte store ting. Og da er det også bare å logge seg inn og booke en, for så mange timer som man trenger den. Bilparken er stor, og man kan velge bil etter hva man har behov for.

 

Om det lønner seg økonomisk å bruke Bildeleringen istedenfor å ha egen bil avhenger selvfølgelig av hvor mye man bruker bilen. For oss lønner det seg helt klart. Man betaler et startgebyr, og så per time og per kilometer man bruker bilen. Tidsbruk og kilometer logges automatisk. Hvis vi for eksempel har tre turer i butikken og en tur til Åsane i løpet av en måned, blir regningen på ca 800 kr. Når vi hadde egen bil fylte vi ca en tank i måneden til 700 kr, og i tillegg kom da utgifter til bompenger, forsikring, årsavgift og verditap. 

 

Må nesten ta med ulempene med å ikke ha egen bil også da:

  • Det hender de nærmeste bilene er opptatt, så man må dra litt lenger for å hente bil.
  • Det hender også disse nye tekniske vidundrene har innstillinger jeg ikke skjønner bæret av. Som for eksempel en gang da bilen begynte å pipe hver gang jeg hadde bremset ned og kom opp i 40 km/t igjen, fordi noen hadde skrudd på hastighetsvarsel på 40 km. Tok litt tid, og studering av bruksanvisningen, for å finne ut hvordan jeg slo det av.

 

Trenger ikke bil for å hente babyseng…
Barnevogna blir stadig overlessa.

I det daglige bruker vi beina, EL-sykkel eller Bybane. Til tider med litt overlessa barnevogn eller sykkel.  

Dette innlegget er på ingen måte sponsa av Bildeleringen, vi ville bare fortelle hvor fantastisk det er med bildeling. Men siden Bildeleringen er organisert som et samvirke, så er vi som medlem andedelseiere.

 

 

 

 

 

 Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *