veien til en grønnere, mer økonomisk og mer spennende hverdag

Plastic Free July – light version

Plastic Free July – light version

Plastic Free July ble startet i Australia i 2011, og har nå tusenvis av deltagere verden over.

Regelen for denne utfordringen er ganske enkel: prøv å unngå engangsplast i juli. Det inkluderer da blant annet plastposer, engangsflasker, plastkopper, sugerør og ikke minst all plastemballasje. Sistnevnte er nok den aller største utfordringen, men man kan også prøve seg på en litt enklere versjon: å unngå plastposer, flasker, engangskopper og sugerør.

Jeg hadde egentlig tenkt til å ha Plastic free July jeg også, men Gubben satte ned foten. Eller, for å være ærlig så spurte han pent om jeg kunne la vær, så vi kunne nyte ferien i stedet for å bruke tiden til å jakte på mat uten emballasje. Og som den snille og pliktoppfyllende kona jeg er så sa jeg OK.

Vår (eller egentlig min) fasinasjon for zero waste er egentlig ganske ny, og jeg innser at det blir litt for stor omveltning å ta på en gang. Man klarer simpelten ikke å bli plast-fri over natta. For eksempel er vi er litt for glad i halvfabrikater, og da er det vanskelig å gå over til å plutselig skulle lage mat fra bunnen av hver eneste dag. Vi trenger rett og slett flere middager fra bunnen av på repertoaret. Og å handle inn uten emballasje tar litt for lang tid fordi vi ikke har lært oss hvor vi kan få tak i de forskjellige tingene emballasjefritt i nærheten.

Det gikk jo et par dager som jeg faktisk var innstilt på å ikke kjøpe noe i plast, men jeg kom stadig på ting som kom til å bli vanskelig. For eksempel så er jo shampoo-flaska mi i plast. Og tannkremen. Og deodoranten. Og hvor får man egentlig kjøpt pålegg uten plast? Og kaffe? Det går jo an å kjøpe kaffebønner i løsvekt, men jeg har jo ikke kaffekvern! Lista over ting jeg måtte skaffe før lørdag begynte å bli ganske lang, så jeg ble vel egentlig litt letta når Gubben spurte om jeg kunne la vær.

Men jeg har fremdeles tenkt til å ta en light versjon: Å unngå sugerør, engangsflasker, engangsbestikk og -kopper og plastposer.

Plastposer blir lett, det har vi allerede så og si slutta med. Sugerør skulle man jo tro det var lett å unngå, men man må huske på å si at man ikke vil ha. Forrige uke var jeg ute med jobben og bestilte meg et glass iste. Det ble servert med hele TO sugerør. Tidligere ville jeg ikke ha tenkt over dette engang, men jeg endte opp med og sitte og irritere meg grønn. Og tror du ikke broder’n serverte meg iskaffe med to sugerør da jeg var på besøk på søndag (mulig han gjorde det bare for å irritere meg).

Vi var også på konsert i forrige uke. Siden jeg hadde planlagt dårlig og ikke hadde med meg noe å ha drikke i, så ble det en plastkopp. Burde egentlig ikke være så vanskelig å få med seg kopp og bestikk i veska, men jeg hater å pakke, så det er fort at noe blir glemt.

Ingen engangsplastflasker betyr ingen Cola Zero, og det skal jeg innrømme at blir en ganske stor utfordring. Spesielt siden Gubben ikke er med på gamet så det kommer til å være Cola Zero som står og frister i kjøleskapet. Og ja, jeg vet at cola også selges i glassflasker og på boks, men det brukes vel enda mer energi på å smelte om det enn plasten. Kanskje dispenser-cola er innafor? Jeg prøver å lære meg å like vann med bobler da, for vi har kullsyremaskin.

Jeg håper at Plastic Free July gir meg gode vaner som jeg tar med videre. Å slutte med Cola er jo egentlig bra for både lommeboka, miljøet og kroppen.

Har du lyst til å bli med på utfordringen? Sjekk ut Plastic Free July.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *