veien til en grønnere, mer økonomisk og mer spennende hverdag

Små tiltak for mindre søppel

Små tiltak for mindre søppel

I begynnelsen av april begynte vi med tøybleier, en konsekvens av dårlig samvittighet for å dra ut en full søppeldunk hver uke. Og etter dette har jeg blitt mer og mer interessert i zero waste. Jeg har ingen ambisjoner om å bli 100 % zero waster (om det i det hele tatt er mulig), men det er så mange små ting man kan gjøre, som egentlig ikke koster noen kalorier. Vi har byttet ut noen små vaner med nye, for å få mindre søppel i søppeldunken.

 

Handleposer

Et eksempel på en ting jeg har sluttet med er plastposer. Det koster egentlig ingen kalorier å bytte ut plastposene med gjenbrukbare handlenett. Jeg har ikke tall på hvor mange poser, både små og store, jeg har endt opp med å kaste rett i søpla. Spesielt de små posene du får for eksempel på bokhandelen eller gullsmeden, de er jo ikke brukendes til noen ting, og går rett i søpla, ihvertfall gjorde de det her i huset. Jeg kastet også en hel bærepose med bæreposer når jeg ryddet kontoret før jeg gikk ut i permisjon i fjor høst. Hovedsakelig poser fra Meny, en bærepose hver gang jeg var og handlet lunsj ble veldig mange bæreposer.

Det er mange som er skeptiske til å slutte med handleposer fordi de tenker at de må ha noe til å kaste søpla i, men sannheten er vel at de færreste klarer å bruke opp alle posene de kjøper. Vi har stort sett hatt poser til søpla som har dukket opp her og der siden vi begynte å kun bruke handlenett i butikken. Og hvis vi ikke har hatt pose fra butikken, så har jeg kjøpt noen store bio-poser som jeg har brukt istedenfor. Om det faktisk har noen betydning om man bruker bioposer i forhold til tynne søppelposer har jeg ikke funnet ut av. Men jeg tror det uansett er betydelig mye bedre å bruke en tynn søppelpose man kjøper på rull enn en tykk pose som er ment til å bære varer i. Og sannsynligvis billigere også.

Jeg har også sydd meg noen små poser til handling av frukt og grønt, men jeg må innrømme at jeg fremdeles føler meg litt teit når jeg kommer til kassa med de.

 

Vannflaske

Jeg har begynt å prøve å få med meg en vannflaske hver gang jeg går ut. Siden jeg er helt ekstremt dårlig på å pakke, så glemmer jeg det dessverre litt for ofte. Men hvis man har vann tilgjengelig når man blir tørst, så unngår man jo å kjøpe drikke på engangsflasker. Selv om plastflaskene kan pantes og resirkuleres, så brukes det mye energi i prosessen, i tillegg til alle utslippene som skjer i forbindelse med transport for å få de til butikken i utgangspunktet. Vann er tungt.

 

Matpakke

Jeg har også prøvd å ha med meg matpakke på jobben istedenfor å dra og kjøpe lunsj. Når jeg drar til butikken for å kjøpe lunsj, så er det veldig lett å falle for fristelsen til å for eksempel kjøpe salat i løsvekt, som da puttes i et engangs-plastbeger, med tilhørende plastgaffel (som jeg ikke bruker engang, fordi jeg spiser den på jobben der vi har ordentlig bestikk). I tillegg blir det da gjerne en iskaffe, samt at jeg plukker med meg en sjokolade når jeg går forbi godtehylla (hvorfor står den alltid rett foran kassa?). Jeg er veldig glad i iskaffe, så jeg har funnet en god måte å lage dette selv veldig enkelt. Medbrakt iskaffe har spart miljøet for mange iskaffe-beholdere allerede. Fordelen å ha med matpakke og hjemmelaget iskaffe på jobben er jo selvfølgelig også at jeg sparer masse penger også!

 

Oppladbare batterier

Vi har byttet ut alle AA-batterier og AAA-batterier med oppladbare batterier. Det er jo ganske tåpelig å lage batterier som kun skal brukes en gang, og som attpåtil må leveres som spesialavfall. Oppladbare batterier varer vel ikke evig de heller, men betydelig mye lenger ihvertfall. En annen fordel med oppladbare batterier er at vi alltid har batterier i hus når vi trenger det.

 

Kluter

Våte kluter istedet for våtsavietter

En av de siste tingene jeg har begynt med, er å prøve å bruke kluter istedenfor våtsavietter. Vi har helt siden storebror vært storforbrukere av våtsavietter. Både til bleieskift, vasking av hender og ansikt og vasking av andre ting vi har sølt på. Vi har sikkert brukt flere tonn med våtsavietter de siste 4 årene. Vi har ikke stellebordet på badet, så å fukte kluten imens bleieskiftet har pågått har ikke vært noe alternativ. Men heldigvis fikk jeg vite om kluter med kokosolje på Tøybleiesnakk på Facebook. Oppskriften er ganske enkel: ca en teskje kokoksolje i en boks som egner seg for å oppbevare våte kluter i, kokendes vann, og så ta klutene oppi. Press ut overskytende vann. Holder seg noen dager uten å bli sure.

 

Har du noen tips til enkle ting man kan gjøre for å redusere søpla?